Ved kjøp av landsted

Det er mange ting å ta hensyn til når man tenker på å kjøpe et landsted. Det kan virke forlokkende å ha en gård med mange mål å boltre seg på, men det vil helt sikkert også innebære en hel del arbeid. For dem som ikke har problemer med arbeidsviljen, er det likevel mange andre ting å ta hensyn til.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på noen av utfordringene man kan oppleve ved kjøp av landsted.

Renovering

Det første man må sjekke når man kjøper landsted, er om hvilken tilstand bygget er i. Det kan hende det er en enkel enebolig, eller en gård med kårbolig, fjøs og stabbur. Er bygget forlatt eller gammelt, kan det hende man må rive alt for å bygge opp igjen. Da er et oppussing-Lån noe man kan skaffe seg for å bygge eller renovere.

Flytte og ny jobb

Når man skal flytte er det mange ting å ta hensyn til. Vil man trives der, er det mulighet for barna å utvikle seg og hvor vanskelig vil det være finne seg til rette. Kanskje må man finne seg en ny jobb, nye venner og bli kjent med en helt annen kultur. Det å flytte innebærer kanskje at man må selge huset man bor i og få en pris som er levelig.

Økonomi

Vi er inne på økonomi og det er mange ting å ta hensyn til. Et landsted kan være svært dyrt, da det kan hende det er et salgsobjekt som har gått i generasjoner. En odel vil kunne kjøpe det billigere, men er det ikke innenfor familien, vil selger prøve å få mest mulig for det.

Skal man flytte langt må man skaffe seg ny jobb først, og sørge for at det er overkommelig å komme seg til skole og jobb.

Men man må passe på å sjekke at man ikke kjøper på festet grunn. Det betyr at man ikke selv eier tomta og kan måtte bli nødt til å flytte dersom eiers avtale har gått ut.